Cursussen

Nieuws

Wat moet een BHV'er kunnen? 8-2-2024Wat moet een BHV’er kunnen?
Een BHV’er kan een beginnende brand vroeg ontdekken en blussen. Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, kan een BHV’er beginnen met reanimeren om in de eerste 6 minuten het verschil temaken. Hierdoor is de kans op overleven het grootst. Het geven van eerste hulp om de gevolgen van letsel te beperken.

Wat zijn de sterke punten van een BHV’er?
Stressbestendig - Een BHV’er treedt rustig en zorgzaam op en raakt zelf niet in paniek.
Alert - Een BHV’er is snel ter plekke bij calamiteiten. (ongeveer binnen 2 á 3 minuten)
Ondernemend - Een BHV’er treedt doortastend op om de situatie onder controle te krijgen én te houden.

Zelf je BHV halen?
In ons trainingscentrum in Nistelrode leer je tijdens de basiscursus hoe je een brand moet bestrijden, een ontruiming moet begeleiden en eerste hulp moet verlenen.

Brandbestrijding
Ons trainingscentrum beschikt over een speciale plek waar het blussen van brand op een professionele, veilige en praktische geoefend kan worden. Je leert ook wanneer een brand al te groot is om nog te beginnen met blussen. Dan moet je dus meteen beginnen met ontruimen.

Ontruimen
Bij Kling Opleidingen beschikken we over de juiste faciliteiten en benodigdheden om goede ontruimingsoefeningen uit te voeren. Zo leer je wat te doen bij brand en rook, je leert een ontruimingsplan begrijpen en het organiseren en uitvoeren van zo’n ontruimingsplan. 

Eerste hulp
Als BHV’er geef je Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBO). Je leert hier hoe je een slachtoffer op een veilige manier kan helpen. Ook leer je wat je moet doen als de situatie niet veilig genoeg is en je het slachtoffer moet verplaatsen.

Niet-spoedeisende eerste hulp
Ook bij dit onderdeel ben je als BHV’er erg belangrijk. Je zorgt ervoor dat je slachtoffers geruststelt, slachtoffers ter plaatse kunt helpen en dat je kunt alarmeren voor deskundige hulp. Je leert ook hoe je slachtoffers helpt die met uitwendige wonden, brandwonden, kneuzingen, oogletsels en/of botbreuken te maken hebben.

Spoedeisende eerste hulp
Hier gaat het om letsels die levensbedreigend zijn. Denk hierbij aan verslikking, ernstige bloedingen en hoe je moet reanimeren met en zonder AED. Je leert dit allemaal bij Kling Opleidingen.


Als BHV’er staat je eigen veiligheid natuurlijk voorop. Je werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Je moet als BHV’er kunnen vertrouwen op de BHV-middelen en de voorzieningen voor brandveiligheid en ontruiming.

Bekijk de mogelijkheden en beschikbare data om zelf BHV’er te worden.
Lees verder...
Een vlam in de pan 24-1-2024
Een vlam in de pan
Het is een veel voorkomende oorzaak van brand in huis, brand in de keuken komt meestal door een vlam in de pan. De olie, vet of de boter heter kan worden dan 350°C. Dit komt dan meestal doordat er niet goed word opgelet tijdens het koken.

Hoe blus je een vlam in de pan?
Wanneer er een vlam in de pan komt dien je meteen het gasfornuis of kookplaat uit te schakelen. Probeer de vlam te doven door voorzichtig de deksel op de pan te leggen. Dat is de beste manier om de vlam te doven, doordat er geen zuurstof meer bij de vlam kan met de deksel erop. Om een vlam in de pan te blussen gebruik je NOOIT water. Het water zal direct gaan koken. Door de stoom die dan vrijkomt in de olie ontstaat er een stoomwolk die gevuld is met kleine deeltjes olie die extreem brandbaar zijn waardoor een enorme steekvlam zal ontstaan.

Hoe blus je een vetbrand?
Gebruik geen blusdeken bij een vetbrand. Blusdekens zijn niet geschikt voor het blussen van vetbranden of oliebranden. Een vetblusser is perfect voor het blussen van vetbranden. Met een vetblusser kun je een afdekkende schuimlaag over het vuur leggen. Hierdoor dooft de vlam binnen korte tijd. Er kan namelijk geen zuurstof meer bij. Verder wordt het vet ook gekoeld waardoor het niet opnieuw vlam kan vatten.

Hoe voorkom je een vlam in de pan?
In de meeste gevallen speelt de afzuigkap een grote rol bij keukenbranden. In de afzuigkap zit in veel gevallen vet en brandbare stoffen. Hierdoor zo’n keukenbrand snel om zich heen grijpen. Voordat je het in de gaten hebt, staat je hele huis in brand. Krijg je thuis dus een vlam in de pan is het noodzakelijk dat je de afzuigkap snel uitschakelt. 

Ook is het altijd goed om een rookmelder in de keuken te hangen. De rookmelder moet natuurlijk wel op een strategische plek gehangen worden zodat je geen vals alarm krijgt. Hang de rookmelder dus niet boven het fornuis. Zorg er ook voor dat je geen keukenrol, theedoeken en handdoeken in de buurt van het gasfornuis plaatst. Als laatste tip: controleer gasslangen en gasleidingen met regelmaat op slijtage of andere afwijkingen. Vervang ze dan ook tijdig.


Lees verder...
Weet jij waar je (snel) toegang hebt tot een AED? 23-1-2024


Weet jij waar je (snel) toegang hebt tot een AED?

Bron: www.nos.nl

Ons land beschikt over zo'n 25.840 geregistreerde AED's. Van al deze AED's is gebleken dat 15,6 miljoen mensen hemelsbreed binnen 500 meter van een AED wonen. Bekijk op Hartstichting of er in jouw buurt een AED hangt en waar er nog AED's nodig zijn. Het is van groot belang dat slachtoffers van een hartstilstand binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen.

Kun jij al reanimeren?
In ons trainingscentrum zijn wij onder andere gespecialiseerd in het geven van AED-trainingen Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Lees hier het volledige artikel.
Lees verder...
Welke blusser kun je gebruiken als het vriest? 22-1-2024


Welke blusser kun je gebruiken als het vriest?
Het winterweer is weer aangekomen. Dat betekend natuurlijk korte dagen en gladde wegen. Toch blijft het risico op brand groot. Het is dus erg belangrijk dat jouw blusmiddelen ook naar behoren werken. In dit artikel leggen we je uit welke brandblussers je kunt gebruiken als het vriest.

Poederblussers
Poederblussers zijn te gebruiken tot -30°C. Omdat er in een poederblusser geen water zit wat kan bevriezen, zijn poederblussers de meest voorkomende blussers die buiten hangen. Een poederblusser heeft echter een groot nadeel. Het laat veel nevenschade achter. In een poederblusser zitten chemicaliën met zout en dit trekt vocht aan. Elektronische apparaten en vocht gaan niet samen.

Vorstvrije schuimblussers
Dit is de beste optie. In tegenstelling tot de grote nadelen van de poederblusser en de daarbij komende nevenschade heeft de vorstvrije schuimblusser dit niet. De vorstvrije schuimblussers bieden wij aan in een 2 liter variant (tot -20°C) en in een 6 liter variant (tot -30°C).

Toch nog vragen? Neem contact met ons op!
Lees verder...